3x tips voor een gezond gebit

Niets is zo vervelend als pijn door een gaatje in je kiezen of gevoelig tandvlees. Vrijwel iedereen heeft wel eens last van deze klachten, het is dus helemaal niet zo vreemd als jij hier ook last van hebt. Toch wachten veel mensen te lang met het aankaarten van hun pijn, waardoor problemen aan het gebit snel groter kunnen worden. Zoals bij zoveel dingen is voorkomen altijd beter dan genezen. Een goede verzorging van jouw gebit is dan ook noodzakelijk en zou een onderdeel moeten zijn van jouw dagelijkse routine. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

Tandsteen voorkomen

Tandsteen is tandplak dat hard is geworden. Dit komt door opstapeling van bacteriën, voedselresten en stoffen uit het speeksel. Tandsteen kun je voorkomen door minimaal twee keer per dag je tanden te poetsen met een elektrische tandenborstel. Hiermee bereik je makkelijker alle hoekjes van het gebit. De minimale poetstijd is twee minuten. Na het poetsen is het aan te raden te flossen tussen de tanden en langs de tandvleesranden. Hiermee bereik je de plekken waar je tandenborstel niet kan komen. Vind je flossen niet fijn, kies dan voor een tandenstoker of een rager. Je tandarts kan je hier over adviseren. En, algemeen bekend maar daardoor niet minder belangrijk, weet wat je eet en drinkt. Suiker en zetmeelrijke producten zorgen voor grotere aanmaak van tandplak en dus tandsteen. Water heeft daarentegen een reinigende werking en moet je dus voldoende drinken.

Groei gezond tandvlees

Problemen aan het tandvlees zijn erg vervelend en kunnen pijnlijk zijn. Door minimaal twee keer per dag te poetsen en minstens een keer per dag te flossen hou je je tandvlees doorgaans ook gezond. Echter kun je soms toch nog last krijgen van terugtrekkend of ontstoken tandvlees, bijvoorbeeld als je tandenborstel te hard is of als je rookt. Met een tandpastamengsel kun je de groei van gezond tandvlees weer stimuleren. Meng hiervoor zuiveringszout en water en spoel je mond hiermee. Ook sesamolie en saliebladeren kunnen helpen.

Bezoek de tandarts op tijd

Ja, zo simpel is het eigenlijk. Hoe langer je met klachten rond blijft lopen, hoe erger het wordt. Problemen aan het gebit lossen zich namelijk vrijwel nooit vanzelf op zoals we misschien zouden hopen. Veel tandartsen hebben lange wachttijden, het is dus aan te raden om minimaal twee maanden van tevoren een afspraak in te plannen. Krijg je ondanks de goede verzorging klachten, dan kun je vaak terecht bij een spoedtandarts. Bij bijvoorbeeld een spoedtandarts Amsterdam kun je vaak direct terecht voor een behandeling.

Gerelateerd bericht