18 oktober 2021

Alles over het rokkostuum

2 min read

Er zijn allerlei verschillende pakken op de markt. De traditionele smoking is de bekendste en wordt het meest op bijzondere gelegenheden gedragen. Denk maar aan de varianten die je ziet op bruiloften en gala’s. Daarnaast zien we vooral het pak op de werkvloer. Maar er zijn er nog zo veel meer. Zoals bijvoorbeeld de rokkostuums. Heel mooi maar er is maar weinig over bekend. Hoe ziet het er ook alweer uit en wanneer draag je nu zo’n mooi kostuum? In deze blog vertel ik je er over. Lees je mee?

Een stukje geschiedenis

Het rokkostuum is formele herenkleding. Door het woord ‘rok’ denken we eerst aan vrouwenkleding maar vergis je niet. Het werd altijd gedragen op formele aangelegenheden en ceremonies. Niet persé voor de werk klasse mensen dus. In de uitnodiging voor zo’n aangelegenheid stond ook altijd de gewenste kledendracht beschreven. Wist je dat rokkostuums niet voor een bepaalde tijd op de dag gedragen diende te worden. Niks voor een ochtendbruiloft dus!

Design en uiterlijk

Het kostuum kenmerkt zich door een jas met twee scherp gesneden punten en zijpanden. Daaronder draagt met een hemd met opstaande blouse, een wit vest en manchetten. Een zelf gestrikte vlinderdas en zwarte pantalon. Over de schoenen zijn niet persé regels vastgesteld maar zwarte lakschoenen zijn het meest voorkomend. Het staat niet zo chique om met je gympen onder zo’n pak aan te komen.

In de tegenwoordige tijd

Tegenwoordig wordt het rokkostuum gedragen bij het professionele ballroom dansen. Daarnaast draagt met het ook vaak als hij of zij onderdeel is van een orkest. Verder zien we het rokkostuum tegenwoordig vooral bij koninklijke ceremonies of bij artiesten zoals goochelaars en dirigenten. De bode in de Tweede kamer draagt er ook één. Het geeft bijna een blik in het verleden als we men in zo’n pak zien lopen. Alsof we in deze moderne tijd ons kort in het Victoriaanse wanen. Een tijd waarbij het veel om het voorkomen ging. Het rokkostuum is daar nog een overblijfsel van. Bewijs dat we die extra aandacht voor esthetiek nog belangrijk vinden, als het zo uitkomt.

Waar te verkrijgen?

Maar ja, omdat het zo zeldzaam is, weet je misschien niet waar je moet beginnen met zoeken naar een rokkostuum. Gelukkig kan je op de website van Gents.nl terecht. De medewerkers van de klantenservice kunnen je te woord staan met eventuele verdere vragen. Je kan er individuele onderdelen voor een rokkostuum vinden of een complete set. Dan hoef je zelf nergens meer aan te denken! Wel zo handig, de gelegenheid op zich is waarschijnlijk al speciaal genoeg.