Alles wat u moet weten over rolgordijnen

Als u een bepaalde vorm van zonwering nodig heeft, dan zijn rolgordijnen één van de opties die u kunt kiezen. En het goede nieuws is dat deze gordijnen niet alleen praktisch zijn, maar ook mooi. U kunt een rolgordijn vinden voor elk interieur, omdat ze in zoveel verschillende versies worden uitgevoerd. Daarnaast zijn er rolgordijnen voor elke kamer en in elke prijsklasse. Er zijn dus vele voordelen verbonden aan dit type gordijnen. Het kan lastig zijn om te bepalen welk rolgordijn voor u het beste is. U kunt dan de onderstaande informatie gebruiken om de juiste soort uit te kiezen.

Welke soorten rolgordijnen zijn er?

Het is verstandig om eerst te bepalen welk soort rolgordijn dat u nodig hebt. Op die manier maakt u de keuzemogelijkheden al een stuk kleiner. U heeft dan verschillende opties.

  • Standaard rolgordijn: standaard rolgordijnen bestaan uit een stang met een rolmechanisme. Hierin zit een doek opgerold die u naar beneden haalt. Dit wordt vaak gedaan met een ketting, maar er zijn ook automatische gordijnen of gordijnen met een mechanisme waarmee ze zelf oprollen. Dit type rolgordijn is te krijgen in een groot aantal kleuren.
  • Verduisterend rolgordijn: in ruimtes waar het wat donkerder moet zijn kunt u een verduisterend rolgordijn kiezen. Dat is handig in de slaapkamer of de babykamer. Dit type rolgordijn heeft een dikker doek en is aan de zijkanten van uw kozijnen volledig gesloten. Zo komt er geen zon naar binnen. Tegelijkertijd werken ze ook warmtewerend. Dit type rolgordijn is ook te krijgen voor dakramen.
  • Duo rolgordijn: een laatste optie die u heeft is het duo rolgordijn. Deze bestaan uit twee lagen stof die u afzonderlijk van elkaar bediend. Op die manier creëert u een soort van luxaflex-achtig uiterlijk. Het voordeel van deze rolgordijnen is dat u er zelf mee kunt bepalen hoeveel licht u doorlaat. Niet alleen door het gordijn te openen en te sluiten, maar ook door de twee lagen stof langs elkaar te schuiven.

Welke andere keuzes moet u maken?

Als u rolgordijnen gaat kopen dan moet u een keuze maken over de soort, maar er zijn veel meer andere belangrijke zaken waar u over na moet denken en die het uiteindelijke resultaat direct zullen beïnvloeden. Als u van tevoren alvast bedenkt welke eigenschappen uw rolgordijnen moeten hebben, dan wordt het veel gemakkelijker om te kiezen en de dialoog aan te gaan met de specialist. Hier hebben we enkele keuzes op een rijtje gezet voor u.

  1. Welke kleur heeft u nodig?

Eén van de grote voordelen van rolgordijnen is dat deze in een grote verscheidenheid aan kleuren te krijgen zijn. Dat betekent dat u exact de kleur uit kunt kiezen die u voor uw ruimte perfect is. Het is dan belangrijk om te realiseren dat uw rolgordijnen langer meegaan dan een trend. Daarom is het beter om te kiezen voor een neutrale kleur dan voor een modekleur. Op die manier kunt u uw interieur veranderen als uw smaak verandert, maar kunnen uw gordijnen gewoon blijven hangen.

  1. Hoe verduisterend moeten uw rolgordijnen zijn?

U heeft de keuze uit rolgordijnen met verschillende diktes. Hoe dikker het materiaal, hoe beter ze verduisteren en de warmte weren. In sommige gevallen is dit handig, maar in andere gevallen is het niet nodig. Wilt u uw gordijnen in de woonkamer hangen, dan is een lichte en dunne versie misschien mooier. U kunt er de zon en inkijk mee weren, maar u maakt de ruimte niet onnodig donker. In slaapkamers en babykamers wilt u misschien volledige verduistering. Er zijn ook versies hier tussenin, die misschien voor de hal of een televisiekamer geschikt zijn? Denkt u hier wederom goed over na.

  1. De bediening

Wat betreft rolgordijnen heeft u de keuze uit een verscheidenheid aan bedieningen. U kunt ze openen en sluiten met een ketting. Dit is vaak de goedkoopste en simpelste vorm. Dat betekent dat er ook weinig defect kan raken, wat een voordeel is. Een andere soort bediening is met een soort van klik- of klemmechanisme. U trekt het gordijn naar beneden aan een lat en deze klikt zichzelf vast. Een laatste optie is een automatische bediening. Dit gaat dan met een afstandsbediening en er zijn zelfs rolgordijnen die op uw Domotica systeem aangesloten kunnen worden. Dit geeft u veel gebruiksvriendelijkheid, maar tegelijkertijd is het ook de duurste optie en de optie waarbij er sneller een defect kan ontstaan.

  1. De afmetingen

Vooral als u online rolgordijnen gaat bestellen of als u wilt besparen op een inmeetservice, is het belangrijk dat u de juiste afmetingen neemt. En dan moet u weten hoe de gordijnen worden opgehangen. Komen deze voor uw kozijn te hangen, dan geeft u maten door die groter zijn dan de breedte en lengte van uw kozijn. Het is dan minder belangrijk dat u de exacte afmetingen geeft, want het gordijn komt voor uw raam te hangen. Te kleine afmetingen zijn dan wel een probleem. Kiest u voor een rolgordijn dat in uw kozijn bevestigd wordt, dan moet u wel exact doorgeven wat de breedte is. Deze meet u van muur tot muur. De lengte is belangrijk in zoverre dat u geen te kort rolgordijn kiest. Deze kan dan niet volledig worden dichtgetrokken. Te lange rolgordijnen zijn geen ramp, maar dan betaalt u wel onnodig meer.

Bestel uw rolgordijnen online

U kunt veel geld besparen als u uw rolgordijnen online bestelt. Doet u dit bij een kwalitatieve leverancier, dan krijgt u overal duidelijke instructies voor. Zij vertellen u hoe u uw rolgordijnen moet inmeten, hoe u deze moet ophangen en u bespaart geld op alle vlakken. Als u van tevoren bedenkt welke rolgordijnen u wilt hebben en hoe u deze wilt bevestigen, kan er zo heel weinig verkeerd gaan. Een bevestiging voor het kozijn is als u HR++ isolatieglas heeft overigens een veel aangeraden methode. Het opmeten komt dan minder precies en het ophangen is gemakkelijker. Een andere belangrijke reden is dat u dan de kans op een thermische breuk in uw glas kleiner maakt. De warmte tussen het raam en het gordijn kan gemakkelijker weg. Kies uw rolgordijn niet te makkelijk. Bij vragen is het altijd beter om eerst een specialist te raadplegen.

Gerelateerd bericht