28 januari 2022

Constructie: alles over de Douglas

2 min read

Douglasspar, ook bekend als Oregon Pine of Douglas Fir, is een hout dat is samengesteld uit een lage dosis spinthout. Het wordt heel vaak geassocieerd met een roze kleur wanneer het rauw en vers gesneden is. Een van de belangrijkste eigenaardigheden is de blonde kleur die het binnendringt na een paar weken blootstelling aan UV-stralen. Je vindt dit hout echter ook in bruine of groene kleur nadat het een autoclaafbehandeling heeft ondergaan.

Wat is Douglashout?

Douglas hout is een materiaal dat bestand is tegen de tijd en uitstekende mechanische eigenschappen heeft. Zijn harde kern geeft hem opmerkelijke weerstand. De anatomische en structurele eigenschappen maken het een materiaal met erkende mechanische prestaties. Het leent zich goed voor innovatieve productieprocessen die de kwaliteiten ervan vergroten en het echt tot een materiaal met meerdere voordelen maken. Hoewel het snel groeit, heeft Douglas een hogere dichtheid dan Spar en Spar (540-600 kg/m³).

Voordelen en kenmerken van Douglas hout

Zoals bewezen door talrijke reeksen tests, is Douglas een van de zachthout soorten met de beste mechanische eigenschappen. Het is de enige veel voorkomende naaldhout boom die een sterke ringbreedte combineert met uitstekende mechanische eigenschappen. Bovendien is Douglas dankzij de sterke secties, de lange lengtes en de talrijke afwerkingen de ideale houtsoort voor traditionele kozijnen. Maar het wordt ook veel gebruikt in kleine secties, vooral voor houtskeletwanden.

Het belangrijkste voordeel van Douglas hout is de grote weerstand tegen tijd en water, vooral omdat het de neiging heeft om na verloop van tijd uit te harden. Bij plaatsing in de tuin kan deze weerstand worden versterkt door het gebruik van producten tegen insecten en schimmels, maar kernhout heeft een natuurlijke weerstand tegen dit soort aantasting. Oregon pine wordt bijvoorbeeld bijzonder gewaardeerd voor bouwprojecten. Douglas hout biedt ook een uitstekende esthetische kwaliteit. Het zorgt voor een warme en comfortabele uitstraling die je alleen bij hout aantreft.

Douglas hout en zijn toepassingen

Vanwege deze voordelen zijn zowel hoveniers als particulieren dol op Douglas hout voor verschillende tuininrichtingen: het bouwen van tuinhuisjes, pergola's, schuttingen en voor het plaatsen van terrassen. Naast de esthetische aantrekkingskracht, is de prijs-kwaliteitverhouding van Oregon pine uitstekend voor installaties die gemakkelijk 10 tot 15 jaar meegaan, een levensduur die kan worden verlengd door oliën of verzadigers te gebruiken die het hout beschermen.

Compleet materiaal voor in huis, Douglas hout kan ook binnenshuis gebruikt worden, in de vorm van balken, parket, lambrisering of voor meubels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *