28 januari 2022

De voordelen van recyclen

2 min read

Recyclen is tegenwoordig heel normaal. Veel van ons afval wordt gerecycled zonder dat we daar zelf wat voor hoeven te doen. Sommige gemeentes hebben bijvoorbeeld verschillende afvalbakken geplaatst waardoor je je afval zelfs tijdens een dagje winkelen scheidt. Maar dat is niet genoeg. We moeten ons afval ook thuis en op het werk scheiden. Dat is goed voor het milieu en voor onszelf. In deze blog vertel ik je daar meer over. Lees je mee?

Voordeeltje voor het milieu

Zoals ik al zei, is het goed om afval te scheiden zodat het gerecycled kan worden. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Wanneer afval gescheiden wordt, kunnen de verschillende afvalsoorten als het ware op een grote hoop gegooid worden en worden ze samen omgezet tot nieuw materiaal. Dit gaat niet als alle soorten afval zoals groenten en fruit en papier door elkaar zitten. Doordat er met gescheiden afval nieuw materiaal gemaakt kan worden, hoeven we geen nieuw grondstoffen te delven voor bijvoorbeeld papieren of plastic verpakkingen. Dat is beter voor de aarde en voorkomt uitputting van grondstoffen en zorgt ervoor dat de stapel met verpakkingsafval bijvoorbeeld niet alleen maar opbouwt.

Voordeeltje voor jezelf

Voor jezelf is het ook goed omdat je bewuster met je verpakkingen en dus aankopen omgaat. Daarnaast kan je subsidie aanvragen voor het recyclen als bedrijf voor het recyclen. Dat is lekker voor je portemonnee en geeft je bedrijf een goede naam. Mits je het goed doet natuurlijk. We moeten allemaal meehelpen aan het behoud van onze planeet en het voelt ook goed om mee te doen. Bij mkb-afval.nl kun je een restafvalcontainer huren voor je bedrijf. Van grote containers tot afvalbakken voor specifiek afval, je kan hier voor allerlei soorten terecht.

Nadeel: extra moeite?

Sommige mensen lijkt het afval scheiden moeilijk. Maar dat is het helemaal niet! Goed, het is niet zo dat je er helemaal niets voor hoeft te doen. Je moet goed opletten en kan niet alles zomaar in één grote bak gooien. Sommige verpakkingen moet je bijvoorbeeld uit elkaar halen. Maar geloof mij, na een week zit het al in je systeem. Het is gewoon een kwestie van gewenning. Het zit in onze natuur om ons tegen verandering af te zetten maar we moeten toch goed voor onze planeet zorgen en daar hoort actie ondernemen bij. We kunnen niet meer passief afwachten. Door afval te recyclen zet je een stap in de goede richting zonder daarbij veel in te hoeven leveren of te veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *