27 januari 2022

Hierdoor heeft de spint geen kans meer

2 min read

De zomer zit er weer op en het najaar staat op het punt van beginnen. Voor velen het moment om de tuin weer winterklaar te maken. Het najaar is ook weer het moment om de ongenode gasten uit de tuin te weren. Slakken, motten  en bloedluis zijn gevreesde vijanden van onze dierbare gewassen. Maar ook de spint is een geduchte vijand. spint bestrijden is dan ook belangrijk om je gewassen te beschermen. Spint is een veelvoorkomende plaag bij kamerplanten, tropische planten, groente- en fruitsoorten. Ze tasten de planten aan door voedingsstoffen van de plant te onttrekken, hierdoor krijgt de plant zelf minder voeding. Spintmijt is maar heel klein. Doordat de spintmijt zich meestal onderaan het blad bevind en over het algemeen weinig beweegt is deze moeilijk waar te nemen. Spint of spintmijten voeden zich door het opzuigen van het plantensap, hierdoor worden de bladeren geel omdat ze uitdrogen. Het is dus zaak om snel en preventief te bestrijden om je gewassen te redden.

Zo kan het ook

Bestrijden van ongewenste gasten op je gewassen kan op verschillende manieren. Veel mensen kiezen nog voor de chemische spuitbussen en flessen om zo snel resultaat te behalen. Een milieuvriendelijk alternatief voor de chemische weg is biologische bestrijding van ongedierte. Bij biologische bestrijding worden nuttige insecten ingezet om de ongenode insecten te bestrijden. Er zijn vele nuttige insecten die ingezet kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld roofmijt tegen spint inzetten. De roofmijt is de natuurlijke vijand van onder andere spint en kan daarom als biologische bestrijder worden ingezet. Er zijn verschillende soorten roofmijt. De ene soort is alleen in te zetten tegen spint, maar er zijn ook soorten die een of meerdere andere natuurlijke vijanden hebben. Roofmijten leven maar heel kort en leggen tientallen eitjes op de bladeren. De eitjes komen heel snel uit en de jacht op de spint kan dan meteen beginnen.

Het milieu is de winnaar

De biologische bestrijding van ongewenste insecten zal de komende jaren steeds meer aandacht gaan krijgen. De voordelen ten opzichte van chemische bestrijding zullen steeds zwaarder gaan wegen. Biologische bestrijding geeft geen milieuschade in de bodem of het oppervlaktewater. De bestrijders houden zichzelf in stand. Ze voeden en vermenigvuldigen zich. De op te ruimen prooi kan niet resistent worden zoals bij chemische bestrijding wel het geval kan zijn. Voldoende redenen om voor de biologische variant te kiezen. Het milieu zal de grote winnaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *