28 januari 2022

Je eigen startup beginnen, zo doe je dat

2 min read

Het is eindelijk zo ver, je gaat een startup beginnen. Je eigen bedrijfje, je hebt hier zo lang over getwijfeld maar je gaat nu toch echt starten. Wat is het spannend zeg! Er zijn zoveel dingen waar je aan moet denken! Ga je vanuit huis opereren? Of huur je een kantoorruimte? Of zelfs een winkel! 

In het begin zal er veel op je afkomen, hoe pak je dit allemaal aan? In deze blog geef ik een aantal tips voor het opzetten van je eigen bedrijfje. De blog is opgesplitst in service georiënteerde bedrijven en productgeoriënteerde startups.

Service aanbieden

Wanneer je een bedrijf gaat beginnen die een bepaalde service verkoopt, hoef je vaak minder te regelen dan bij het verkopen van producten. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met het inkopen van materialen, productiekosten, verzendkosten etc. Een serviceverlenend bedrijf kan vaak al goed draaien vanuit een klein kantoortje of zelfs vanuit huis. 

Zorg er wel voor dat als je klanten ontvangt dat het op een nette locatie is. Het zou toch een beetje gek zijn om jouw klanten uit te nodigen om naar je huis te komen voor een afspraak. Je kan hiervoor een kantoorruimte huren, deze ruimte kan ook goed gebruikt worden om zelf in te werken voor je gloednieuwe startup. Het is altijd goed om werk en privé gescheiden te houden.

Verkopen van producten

Bij het verkopen van een tastbaar product zal je aan andere dingen moeten denken dan bij een service georiënteerd bedrijf. Denk hierbij aan de opslag van je producten, maar ook de productie en verzending. Ga je ook aan retailers verkopen of alleen zelf? Allereerst moet je bedenken of je zelf een product gaat maken of dat je deze gaat inkopen van een externe partij. Je kunt ook materialen inkopen en het product zelf in elkaar (laten) zetten.

Het is dus ook van belang om te bedenken hoe je de producten gaat verkopen. Wil je jouw product online gaan verkopen? Dan hoort hier een extra investering bij, namelijk de webshop laten bouwen (tenzij je dit zelf kan). Ook moet je bij online verkoop denken aan goed verpakkingsmateriaal voor het verzenden van je product.

Je kan er ook voor kiezen om je product bij retailers in de schappen te leggen, inventariseer hiervoor goed hoeveel winst je hieruit kunt halen. Retailers kopen namelijk in op een lagere prijs om het voor een hogere prijs te kunnen verkopen. Verder kun je er ook gewoon voor kiezen om zelf een winkelpand te kopen of huren en hier jouw product te verkopen. Het hangt er helemaal vanaf hoe jij het wilt.